• Acai berry
  • Goji berry
  • Guarana
  • Ιβίσκος
  • Λουίζα
  • Πράσινο τσάι
  • Στέβια
Top κριτικές
Έχουμε λάβει 2 σχόλια και έχει μέση βαθμολογία των 5
Στέβια με ερυθριτόλη
  • Διαθεσιμότητα: Out Of Stock
  • Κωδικός Προϊόντος: Stevia-Erythritol
  • Πόντοι Ανταμοιβής: 0

Στέβια με ερυθριτόλη

Α)

Περιγραφή

Η Στέβια προέρχεται από επιλεγμένα μέρη του φυτού Στέβια από όπου και προκύπτει το εκχύλισμα στέβιας με την υψηλότερη καθαρότητα (98%) και την καλύτερη γεύση, γνωστό σαν Reb A. Με προέλευση την Παραγουάη, η Στέβια χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική και πιο πρόσφατα έγινε δημοφιλής σε Ασία και ΗΠΑ σαν το φυσικό γλυκαντικό που δεν προσδίδει καθόλου θερμίδες. Το 2010 έφτασε και στην Ευρώπη.

Ξεκινάει από τα φύλλα της Στέβια από τα οποία εξάγεται η γλυκαντική τους ουσία με την καλύτερη γεύση μέσα από μία μέθοδο εκχύλισης που μοιάζει με την ετοιμασία του τσαγιού. Έτσι προκύπτει το εκχύλισμα στέβιας Reb A (Ρεμπαουδιοσίδη Α με καθαρότητα 98%) που έχει 300 φορές την γλυκύτητα της ζάχαρης. Το Reb A στην συνέχεια συνδυάζεται με ερυθριτόλη, μία φυσική αλκοόλη ήπιας γλυκύτητας που υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό προϊόν που έχει γεύση και υφή σαν ζάχαρη, αλλά δεν προσδίδει καθόλου θερμίδες.

Τα Γλυκαντικά Στέβιας δεν έχουν όλα το ίδιο καλή γεύση ή μηδέν θερμίδες, ούτε όλα χρησιμοποιούν μόνο φυσικά συστατικά. Το μυστικό βρίσκεται στην καθαρότητα του εκχυλίσματος στέβιας αλλά και στον κατάλληλο συνδυασμό του με άλλα συστατικά.

Στέβια αντί για ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

Πολλές πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η κατανάλωση της ζάχαρης δεν προσδίδει μόνο θερμίδες, αλλά ευθύνεται σημαντικά για την αύξηση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη μεριά, οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες που παράγονται συνθετικά στο εργαστήριο και είναι αρκετά διαδεδομένες όπως η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη, έχουν συχνά αμφισβητηθεί από τους επιστήμονες για την ασφάλεια της χρήσης τους.

Η Στέβια αποτελεί την τέλεια εναλλακτική λύση στην ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά, αφού είναι το μόνο γλυκαντικό Στέβιας που συνδυάζει τρία βασικά πλεονεκτήματα: 100% φυσικό, μηδέν θερμίδες και εξαιρετική γεύση χωρίς υπερβολική γλυκύτητα ή μεταλλική επίγευση.

Χρησιμοποιήστε το για να γλυκάνετε με φυσικό τρόπο τον καφέ, το τσάι, τις φρουτοσαλάτες ή τα δημητριακά πρωϊνού χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με «κενές» θερμίδες. Κατάλληλο και για συνταγές. Κάθε κουταλιά Stevia γλυκαίνει όσο μία κουταλιά ζάχαρη.

Ιδανικό και για όσους υιοθετούν ένα πιό υγιεινό τρόπο ζωής ή επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους. Κατάλληλο και για διαβητικούς στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Με 6,80 € το κουτί των 150 γραμ. (70 μερίδες).

Στέβια και μαγειρική

Σε αντίθεση με αρκετές άλλες γλυκαντικές ύλες, η στέβια είναι σταθερή, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της, ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες έως και 200°C. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη σε ένα πιο ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων καυτών ροφημάτων και γλυκών που απαιτούν βράσιμο ή ψήσιμο.

Παρόμοια συμπεριφορά στην μαγειρική παρουσιάζει και η ερυθριτόλη, που όπως και η στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό που δεν προσδίδει θερμίδες.

Κατανάλωση από διαβητικούς.

H Στέβια είναι κατάλληλη και για διαβητικούς γιατί έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Διάφορες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα από τους διαβητικούς αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών, γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης.

Εντούτοις, επειδή είναι άγνωστο το εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Επίσης, συνιστάται να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, αφού τα συστατικά που χρησιμοποιούν κάποια γλυκαντικά Στέβιας επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Β)

Ιδιότητες

Τι είναι η Στέβια.

Το φυτό Stevia rebaudiana προέρχεται από τη Νότια Αμερική και χρησιμοποιήθηκε από τους Γκουαρανί στα σύνορα Παραγουάης και Βραζιλίας επί αιώνες σαν σοδειά και για να γλυκαίνουν τα φαγητά και τα ποτά τους. Τα φύλλα της περιέχουν διάφορους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι είναι έως και 450 φορές πιο γλυκοί από τη ζάχαρη. Επιπλέον, οι Γιαπωνέζοι ανακάλυψαν την αγάπη τους γι’ αυτή τη νέα γλυκαντική ουσία το 1974. Εντωμεταξύ, το φυτό, το οποίο μπορεί να μεγαλώσει μέχρι ένα μέτρο, καλλιεργήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Μια ακόμη πολύ σημαντική περιοχή όπου καλλιεργείται είναι η Κίνα. Παράλληλα υπάρχουν τα πρώτα σχέδια στην Ευρώπη για την καλλιέργεια της στέβιας. Οι καλύτερες συνθήκες εντοπίζονται στην Κεντρική και Νότιο Ελλάδα,  στην Ιβηρική χερσόνησο και γενικά στα Βαλκάνια. Επίσης, τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα και στη Γερμανία. Αλλά μόνο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το χειμώνα πρέπει να προστατεύονται και μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικό περιβάλλον ξανά την άνοιξη.

Zαχαρη?  Ευχαριστω δεν θα παρω!

Λευκή σαν φρέσκο χιόνι, αμαρτωλή, δελεαστική – αυτό αντιπροσωπεύει η ζάχαρη στην καθημερινή μας ζωή. Η ζάχαρη γλυκαίνει, ανακουφίζει, απαλύνει την ένταση αλλά, ωστόσο, όχι χωρίς συνέπειες. Κάθε άτομο καταναλώνει περίπου 50 κιλά ζάχαρη ετησίως. Για τους διατροφολόγους, αυτός ο «λευκός χρυσός» αποτέλεσε τη μάστιγα των σύγχρονων διαίτων για πολύ καιρό. Επομένως, δεν είναι απορίας άξιον που πολλά άτομα χρησιμοποιούν γλυκαντικές ουσίες. Οι περισσότερες είναι τεχνητές ουσίες με υψηλή γλυκαντική δύναμη, αλλά χωρίς θερμίδες. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διαταράσσουν το μεταβολισμό του σώματος, ότι οι θρεπτικές ουσίες χρησιμοποιούνται λιγότερο σωστά και αυτό ενισχύει την επιθυμία για ακόμη περισσότερη γλυκύτητα/θερμίδες.

Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, μετά από την αντιμετώπιση μεγάλης αντίστασης, εμφανίστηκε μια φυσική εναλλακτική λύση: η στέβια. «Δεν ακούσατε ποτέ για αυτή;

 Το μυστικό της γλυκύτητας.

Γλυκοζίτες στεβιόλης – το Μυστικό της γλυκύτητας

Αυτά τα γλυκά ενεργά συστατικά λαμβάνονται από τα φύλλα (εκχύλιση) και διατίθενται σαν ένα ουδέτερο συμπύκνωμα λευκής σκόνης με μια ελαφριά γεύση που θυμίζει γλυκόριζα. Η στέβια είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς θερμίδες, σταθερή θερμοκρασία έως περίπου 200°C, κατάλληλη για το ψήσιμο και το μαγείρεμα και επειδή η στέβια δεν επηρεάζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, είναι επίσης ιδανική για διαβητικούς και άτομα που θέλουν ακολουθούν μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες. Με τη στέβια μπορείτε να γλυκάνετε οτιδήποτε θέλετε. Οι εξεζητημένες συνταγές μαγειρικής μπορούν να στεφθούν από απόλυτη επιτυχία με τα έξυπνα προϊόντα όπως το Steevia Groovia ή το Steevia Streusüsse η το Steviavit χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα Steevia Tabs και ιδιαιτερα το Steviavit tabs, το οποιο παραγεται από Ελληνες,  είναι ιδιαίτερα πρακτικά. Πρόκειται για δισκία με γλυκοζίτες στεβιόλης που γλυκαίνουν τον καφέ ή το τσάι με πρακτικό τρόπο με το πάτημα ενός κουμπιού από ένα κουτί, με φυσικό και χωρίς θερμίδες τρόπο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΟΖΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ, ΟΠΩΣ Η  ΜΑΛΤΟΔΕΞΤΡΙΝΗ  ΚΛΠ.  Μίγματα με διαφόρους φορείς , εκτός ερυθριτόλης, είναι καλά για καταναλωτές που απλώς θέλουν 0 ζάχαρη και χαμηλές θερμίδες.

ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΜΕΙΞΗ ΤΩΝ ΓΛΥΚΟΖΙΤΩΝ ΣΤΕΒΙΑΣ ΜΕ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ *Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ και άλλους καταναλωτές που απαιτούν 0 ζάχαρη, 0 θερμίδες , κατάλληλη για διαβητικούς.

*  Η ερυθριτόλη στα τρόφιμα

Η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης στα διαιτητικά προϊόντα με μειωμένες θερμίδες. Με γλυκαντική ισχύ 70% περίπου σε σχέση με τη σακχαρόζη, έχει μόνο το 5% της θερμιδικής αξίας της κανονικής ζάχαρης. Η γεύση της ερυθριτόλης είναι σχεδόν ίδια με αυτή της ζάχαρης. Συνεπώς, η ερυθριτόλη μπορεί να αντικαταστήσει τη σακχαρόζη στα τρόφιμα. Λόγω του χαμηλού μοριακού της βάρους, περίπου το 90% της ερυθριτόλης που καταναλώνεται έχει ήδη απορροφηθεί από το λεπτό έντερο και απεκκρίνεται στα ούρα εντός 24 ωρών χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός της ερυθριτόλης διαφέρει από εκείνον της γλυκόζης και της σακχαρόζης.  Λόγω του χαμηλού μοριακού της βάρους, η ερυθριτόλη απορροφάται γρήγορα και πλήρως στο λεπτό έντερο και αποβάλλεται από τους νεφρούς. Δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας από τον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Η λήψη από το στόμα 1 g / kg βάρους σώματος ερυθριτόλης δεν επηρεάζει τα σάκχαρα του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το επίπεδο της ερυθριτόλης στο αίμα φτάνει στη μέγιστη συγκέντρωση 30-40 λεπτά μετά τη λήψη και μειώνεται μετά από αυτό το διάστημα – κάτι που ισχύει και για τους διαβητικούς. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε διάρροια ή μεταβολή των επιπέδων των ιόντων στο πλάσμα του αίματος ή τα ούρα. Η επίδραση της ερυθριτόλης στην πέψη είναι παρόμοια με αυτή της σακχαρόζης. Δεν παρατηρήθηκε επιβλαβής δράση στην πρόσληψη υγρών, τα κόπρανα, την ούρηση, την αρτηριακή πίεση, το βάρος σώματος όπως και στην αποβολή των ηλεκτρολυτών, της κρεατινίνης, των κιτρικών αλάτων και της ουρίας από τους νεφρούς.

Εξετάστηκαν οι συνέπειες της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που περιέχουν ερυθριτόλη στη μικροχλωρίδα του στόματος και του φάρυγγα, ιδιαίτερα στο pH και τον σχηματισμό πλάκας. Αντικαθιστώντας τη σακχαρόζη ή άλλες αλκοόλες σακχάρου πλήρως ή μερικώς με την ερυθριτόλη, η τιμή του pH και, συνεπώς, ο σχηματισμός οξέων, ιδιαίτερα γαλακτικού οξέος, μπορεί να επηρεαστεί ευνοϊκά, καθώς ο μεταβολισμός της ερυθριτόλης από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται εντός της στοματικής κοιλότητας είναι εξαιρετικά δύσκολος. Συνεπώς, η τιμή του pH στη στοματική κοιλότητα παραμένει σε φυσιολογικό επίπεδο ενώ τα δόντια δεν προσβάλλονται από οξέα.

Η γλυκιά συνήθεια εξαπλώνεται.

Με την ισχύουσα έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα φυτά της στέβιας και τα πλεονεκτήματα των ενεργών γλυκαντικών ουσιών τους θα γίνονται όλο και πιο γνωστά. Για πολύ καιρό, πολλές ομάδες συμφερόντων προσπάθησαν να συνδέσουν με τα φυτά επίθετα που δεν προωθούν τις πωλήσεις. Ωστόσο, καμία από αυτές τις προτάσεις δεν κατάφερε να θεμελιωθεί

Τελικά, οι Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφάλειας ταξινόμησαν τους γλυκοζίτες στεβιόλης ως απόλυτα αβλαβείς για την υγεία και καθιέρωσαν μια (Αποδεκτή ημερήσια λήψη – ADI) 4 mg ανά κιλό του σωματικού βάρους όσον αφορά τη στεβιόλη για τους γλυκοζίτες στεβιόλης.

Επομένως, τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τη στέβια είναι εντελώς ασφαλή· ο γλυκαντικός παράγοντας της στέβιας πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε γλυκοζίτες στεβιόλης τουλάχιστον 95% (καθαρότητα). Οι μεμονωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης που περιέχει αυτός ο γλυκαντικός παράγοντας δεν έχουν μεγάλη σημασία. Διαφέρουν ελαφρώς στη μοριακή τους δομή, παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορετική γεύση και γλυκαντική δύναμη. Ωστόσο, είναι κοινό σε όλους τους γλυκοζίτες στεβιόλης ότι μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο από το σώμα μας. Συχνά απαιτείται περιεκτικότητα σε Rebaudioside A, ο οποίος είναι ο πιο γλυκός και με τη λιγότερο πικρή γεύση γλυκοζίτης στεβιόλης.

Ένας καταναλωτής δεν ικανοποιείται μόνο όταν μπορεί να αγοράσει π.χ. λεμονάδα με στέβια και παγωμένο τσάι ή σοκολάτα με στέβια. Αντίθετα, θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα γλυκαντική ουσία και στο σπίτι. Και για οτιδήποτε πρέπει να έχει γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιώντας τις επιτραπέζιες γλυκαντικές ουσίες και/ή φαγητά που περιέχουν γλυκοζίτες στεβιόλης, μπορείτε να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας· με τη στέβια μπορείτε να γlυκάνετε σοκολάτες, πραλίνες, ποτά, τσίχλες, γλυκά, αρτοσκευάσματα, επιδόρπια και ούτω καθεξής.

 

Τιμή: $0,00

Ποσότητα: + -

Αξιολογήσεις (0)

Γράψτε μια αξιολόγηση

Το Όνομα σας: Η Αξιολόγηση σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML! Βαθμολογία: Κακή Καλή Εισάγετε τον κωδικό στο ακόλουθο πλαίσιο:

© 2013 Γλυκάνισος. Powered By WebArtists.