Όταν ωριμάσουν και κοκκινίσουν οι γλυκές πιπεριές γίνεται η συλλογή τους και κατευθύνονται προς το ξηραντήριο για να αποξηραθούν. Έπειτα θρυμματίζονται, έτσι προκύπτει το μπαχαρικό που αποκαλούμε Γλυκό μπούκοβο.
Το Γλυκό μπούκοβο συνδυάζεται υπέροχα με όλα τα ψητά, τις σούπες, τις σαλάτες αλλά και τα μαγειρευτά, καθώς δίνει πάρα πολύ ωραία γεύση και χρώμα οπουδήποτε και να το χρησιμοποιήσουμε.
Η ονομασία του μπαχαρικού αυτού αμέσως αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του. Το καλύτερο μπούκοβο γίνεται από την πιπεριά «μπούκοφκα» αλλά και η Μπουκοβίτικη ή μεσογειακή καυτερη πιπεριά δίνει επίσης καλής ποιότητας μπαχαρικό.
Το μπαχαρικό μπούκοβο έχει την μορφή νιφάδων, από την σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς.
Χρησιμοποιείται πολύ στις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης αντί για το μαύρο πιπέρι.
Ταιριάζει σε πικάντικες σάλτσες , τας κεμπάπ , χοιρινό με λάχανο και όπου αλλού θέλετε να δώσετε μία ιδιαίτερα πικάντικη γεύση.
Το μπούκοβο δεν προέρχεται από τη μακρινή Ανατολή, αλλά από τα κοντινά μας Βαλκάνια. Παράγεται από τις μακριές λεπτές και ιδιαίτερα καυτερές πιπεριές της Βόρειας Ελλάδας και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία χρησιμοποιείται σε ψάρια και θαλασσινά.
Η ιστορία του ξεκινά από τα τέλη του 16ου αιώνα, σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι της Σερβίας. Στο μοναστήρι που βρίσκεται έξω από την πόλη Νεγκοτίν παρήχθη ένα πολύ ιδιαίτερο είδος κόκκινης πιπεριάς που έμελλε να «βαφτίσει» και το ίδιο το μοναστήρι, το οποίο από τότε λέγεται μοναστήρι Μπούκοβο. Διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών που προέρχονται από καυτερές πιπεριές.
Στην κουζίνα της Βόρειας Ελλάδας, το μπούκοβο είναι κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι και συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα. Ταιριάζει στα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά. Το μεσογειακό αυτό τσίλι είναι εκτός των άλλων και αγαπημένο μπαχαρικό των πεινασμένων ξενύχτηδων, αφού συμπεριλαμβάνεται στον πατσά, αλλά και στις μακεδονίτικες σούπες, ενώ δεν λείπει και από μαγειρευτά ή ψητά.
Τιμή: $0,00
Αξιολογήσεις (0)
© 2013 Γλυκάνισος. Powered By WebArtists.