A)
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως ότι «καίει» είναι και βλαβερό… Η λανθασμένη αυτή αντίληψη έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αποφεύγουν τα καυτερά φαγητά (που συνήθως περιέχουν καυτερές πιπεριές) νομίζοντας ότι θα τους επιβαρύνουν ή ακόμη και θα τους βλάψουν το πεπτικό τους σύστημα.
Σύμφωνα όμως με έρευνες και άρθρα, μία από αυτές και η εργασία του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας [1], η ουσία που προκαλεί το κάψιμο στις πιπεριές, γνωστή ως Καψαϊκίνη, όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά σε μικρές δόσεις, μπορεί να θεωρηθεί και ως θεραπευτική ουσία, φυσικό φάρμακο δηλαδή.
Βιοχημική δράση και τοξικολογικές ιδιότητες της καψαϊκίνης
Η καψαϊκίνη και τα άλλα καψαϊκινοειδή χαρακτηρίζονται ως νευροτοξίνες. Δηλαδή είναι ουσίες οι οποίες δρουν κατά εξειδικευμένο τρόπο στους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) αντιδρώντας με τις πρωτεΐνες (βανιλλινικούς υποδοχείς) των μεμβρανών τους και επηρεάζοντας τη λειτουργία των διαύλων ιόντων (ion channels). Αποτέλεσμα είναι οι νευρώνες να δημιουργούν και να μεταδίδουν μέσω του νευρικού σσυστήματος "λανθασμένα σήματα" προς τον εγκέφαλο .
Η αίσθηση θερμότητας κατά τη λήψη τροφής με καψαϊκινοειδή (π.χ. "πιπεράτες" σάλτσες, τσίλι) προέρχεται από ερεθισμό αισθητηρίων νευρώνων του πόνου, των τρίδυμων κυττάρων (trigeminal cells). Οι νευρώνες αυτοί απελευθερώνουν την ουσία P, ένα νευροπεπτίδιο - "χημικό αγγελιοφόρο", που πληροφορεί τον εγκέφαλο για την ύπαρξη πόνου ή ερεθισμού του δέρματος. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη λήψη καψαϊκινοειδών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ουσίας P στους νευρώνες, οπότε αρχίζει να δημιουργείται μια ανοχή και αντοχή σε όλο και πιο "καυτά" φαγητά.
Έτσι, η καψαϊκίνη φαίνεται να παρουσιάζει δύο φαινομενικά αλληλοσυγκρουόμενες ιδιότητες: από τη μία προκαλεί ισχυρό πόνο ("κάψιμο"), βρογχοσυστολή, ερεθισμό και φλόγωση (οδυνηρά αποτελέσματα σύντομης διάρκειας) και από την άλλη παρουσιάζει, αναλγητικές και αντι-ερεθιστικές ιδιότητες (ευεργετικά αποτελέσματα μακράς διάρκειας).
Η καψαϊκίνη βρίσκεται σε "καυτερές" σάλτσες τύπου Tabasco sauce και τσίλι αλλά σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις. Εκτιμάται ότι πρέπει να καταναλώσει κανείς 2 λίτρα σάλτσας για να ξεπεράσει το τοξικό όριο. Πολυάριθμες έρευνες με τσίλι και καθαρή καψαϊκίνη σε ποντίκια, που κατανάλωναν συγχρόνως κανονικά τα διάφορα κοινά συστατικά της διατροφής τους δεν έδειξαν παθολογικές διαταραχές. Η συχνή χρήση "καυτών" φαγητών ή κατανάλωση καψαϊκινοειδών σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από το κανονικό διατροφικό επίπεδο δεν έδειξε παθολογικές αλλοιώσεις στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο και με παράλληλη λήψη κρασιού ή λιπαρών τροφών. Η καψαϊκίνη και τα άλλα καψαϊκινοειδή μεταβολίζονται ταχύτατα στο ήπαρ και απεκκρίνονται με τα ούρα σε μερικές ώρες.
Η καψαϊκίνη ως θεραπευτική ουσία
Οι διάφοροι τύποι πιπεριών όπως το Capsicum Annum πέραν των έντονων ορεκτικών ιδιοτήτων τους, της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θεωρούνται και ως φυσικά αναλγητικά, ιδιότητα που την οφείλουν στα καψαϊκινοειδή που περιέχουν. Η ιδιότητα αυτή φαίνεται ότι ήταν από χιλιάδες χρόνια γνωστή στους ινδιάνους της Καραϊβικής, όπου οι γιατροί του Χριστόφορου Κολόμβου διαπίστωσαν την ευρύτατη χρήση πιπεριών, τόσο ως αναλγητικά, όσο και αρτυματικές ύλες στις τροφές τους.
Η καψαϊκίνη χρησιμοποιούνταν αρχικά ως τοπική αλοιφή για μετριασμό του πόνου της περιφερικής νευροπάθειας (Rodlen Laboratories, κρέμα Zostrix). Η καψαϊκίνη αποτελεί δραστικό συστατικό διαφόρων αλοιφών για πόνους στους μυώνες που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους πλάτης και εξαρθρώσεις. Ευρύτατα διαδεδομένη είναι επίσης η χρήση των διάφορων "θερμαντικών" εμπλάστρων καψαϊκίνης (capsaicin patches).
Επίσης, η καψαϊκίνη άρχισε να χρησιμοποιείται σε διάφορες κλινικές μελέτες θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά δεν έχουν καταλήξει στη δημιουργία αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δρα με την εκκίνηση μεταβολικού μηχανισμού που οδηγεί σε απόπτωση καρκινικών κυττάρων. Η χρήση της καψαϊκίνης σε μικρές ποσότητες στη μύτη έχει συνδυασθεί με την θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνων και χρόνιων φλεγμονών της ρινικής κοιλότητας. Το αν η καψαϊκίνη μπορεί να δρα ως αντικαρκινική ή ως καρκινογόνος ουσία είναι ακόμα ένα υπό εξέταση θέμα και σε ένα άρθρο ανασκόπησης αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμη "αντιφατικά".
Φυσικά, για όλα τα θέματα υγείας, ο Ιατρός σας γνωρίζει καλύτερα τι είναι το σωστό και υγειές για εσάς. Συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας για την χρήση καυτερών πιπεριών.
B)
Η καυτερή πιπεριά είναι πλούσια σε ένα συστατικό, χημική ένωση, που ονομάζεται Capsaicinoids, στην οποία οφείλει την καυτερή γεύση.
Το Capsaicinoids έχει μια πολύ μοναδική ικανότητα να ανεβάσει το μεταβολισμό, την καύση των θερμίδων και τελικά να βοηθήσει στην μείωση του λίπους στο σώμα.
Η καυτερή πιπεριά είναι επίσης πλούσιο σε Καροτίνη, Λουτεΐνη, Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C, Καψανθίνη, Καψορουμπίνη, και σε προβιταμίνες Ε, P, B1, B2, B3.
Οι μελέτες που πραγματοποιούνται τα τελευταίων 30 ετών σε ανθρώπους και ζώα, συμβουλεύουν ότι η καυτερή πιπεριά είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην διαχείρισης του βάρους.
Εκτός από τις εξαιρετικές ιδιότητες στην μείωση του λίπους η καυτερή πιπεριά έχει και πολλές άλλες ιδιότητες. Μερικά από αυτά είναι:
Το πρώτο όφελος ότι κάποιος παρατηρεί μετά από την κατανάλωση μετά από καυτερή πιπεριά είναι η απώλεια βάρους. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το λαχανικό είναι φρέσκο, καθαρό και χωρίς μικροβιοκτόνα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα υγιές ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να μειώσει το βάρος καταναλώνοντας περίπου 10 γραμμάρια καυτερής πιπεριάς καθημερινά. Άλλα για να δει κάποιος αποτελέσματα πρέπει να καταναλώνει αυτή την ποσότητα καθημερινά για αρκετούς μήνες.
Εάν ψάχνετε για πιο γρήγορα αποτελέσματα τ, θα έπρεπε να αυξήσετε τις συνολικές ποσότητες καυτερής πιπεριάς που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό θα σας δώσει πιο άμεσα αποτελέσματα, αλλά να διαταράσσει το πεπτικό σύστημα. Το στομάχι μπορεί να αντέξει το κάψιμο μέχρι ενός σημείου.
Τιμή: $0,00
Αξιολογήσεις (0)
© 2013 Γλυκάνισος. Powered By WebArtists.