Α)
Η χένα είναι φυτικό προϊόν και προέρχεται από ένα μικρό δέντρο ή θάμνο που ευδοκιμεί σε ζεστά, ξηρά κλίματα. Τα φύλλα συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη η οποία, όταν αναμειγνύεται με κάποιο υγρό, μετατρέπεται σε πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για την πανάρχαια αυτή τεχνική, καθώς και δύο από τις βασικές φροντίδες ομορφιάς με χένα, τη βαφή μαλλιών και το henna tattoo! Αν «πιάνει» το χέρι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να «στολίσετε» και μόνοι σας το σώμα σας με χένα.
Η λέξη henna προέρχεται από την αραβική ονομασία για το φυτό Lawsonia Inermis. Τη συναντούμε, ωστόσο, με διαφορετικά ονόματα σε πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Στα βόρεια της Ινδίας, στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές ονομάζεται «Mehndi», στη Μαλαισία τη συναντάμε ως «Gorintaaku», ενώ στη νότια Ινδία, στη Σιγκαπούρη και στη Σρι Λάνκα, όπου χρησιμοποιούν φρέσκα φύλλα και όχι την πούδρα της, την ονομάζουν «Marudhaani». Η χένα χρησιμοποιούνταν από γυναίκες και άνδρες για να βάψουν τα μαλλιά ή τα γένια τους, αλλά και να στολίσουν με σχέδια την επιδερμίδα τους σε εορτασμούς, σε γάμους και θρησκευτικές τελετές στην ανατολική Μεσόγειο από την Εποχή του Oρείχαλκου. Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης έχουν βρεθεί τοιχογραφίες, που χρονολογούνται πριν την έκρηξη του ηφαιστείου το 1680 π.Χ., οι οποίες απεικονίζουν νεαρές γυναίκες με χένα στα νύχια και τις παλάμες τους. Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Ινδία, στο Πακιστάν, στο Μαρόκο, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στη Λιβύη.
;
Η χένα παράγει ένα κόκκινο-πορτοκαλί μόριο, με την ονομασία Lawsone, που βρίσκεται στα φύλλα του φυτού, και σε υψηλότερη συγκέντρωση στους μίσχους. Έχει την ιδιότητα να δημιουργεί δεσμούς με τις πρωτεΐνες και με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει χρώμα στην επιδερμίδα, στα μαλλιά, στα νύχια, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βαφή για μάλλινα, μεταξωτά και δερμάτινα υφάσματα. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των μαλλιών, το χρωματικό μόριο διεισδύει στον άξονα της τρίχας, δημιουργεί δεσμούς με την κερατίνη της και δίνει μια φυσική, κοκκινωπή απόχρωση.
Στο δυτικό κόσμο μια από τις κυριότερες χρήσεις της χένας είναι η βαφή των μαλλιών. Η φυτική χένα είναι σε μορφή σκόνης και αναμειγνύεται με χυμό λεμονιού ή νερό για να δώσει μια πηχτή πάστα. Oξειδώνεται με οτιδήποτε μεταλλικό έρθει σε επαφή και γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται ποτέ με πινέλο ή μπουκαλάκι με μεταλλικές μύτες, αλλά ανακατεύεται μόνο σε πλαστικό δοχείο με πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι, σπάτουλα ή πινέλο. Το μείγμα της χένας πρέπει να ετοιμαστεί 6-12 ώρες πριν το εφαρμόσετε σε καθαρά, στεγνά μαλλιά.
1. Ετοιμάστε το μείγμα, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας. Θα χρειαστείτε περίπου 100 γρ. χένας σε σκόνη για κοντά μαλλιά, 300 γρ. για μαλλιά στο μήκος των ώμων και 500 γρ. για πολύ μακριά μαλλιά. Ρίξτε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού ή το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα.
2. Φορέστε απαραιτήτως γάντια, πάρτε αρκετή ποσότητα πάστας με τα χέρια σας και ξεκινήστε την εφαρμογή από το πίσω μέρος του κεφαλιού, προχωρώντας σταδιακά προς την κορυφή. Σιγουρευτείτε ότι η χένα εισχωρεί σε κάθε τούφα κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλα.
3. Όταν τελειώσετε την εφαρμογή σε όλα τα μαλλιά, περάστε μια πλαστική μεμβράνη ή σακούλα στο κεφάλι σας. Η ζέστη που δημιουργείται βοηθά τη χένα να εισχωρήσει καλύτερα. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε αμέσως την επιδερμίδα γύρω από τα μαλλιά σας για να αποφύγετε λεκέδες.
4. Περιμένετε 2-4 ώρες, ανάλογα με πόσο έντονο θέλετε να είναι το αποτέλεσμα. Ξεβγάλετε διεξοδικά με χλιαρό νερό και λουστείτε με το συνηθισμένο σας σαμπουάν.
Tipς: ● Επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από το φυσικό χρώμα της τρίχας και την υφή της, πριν αποφασίσετε να περάσετε με χένα όλα τα μαλλιά σας, μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ: Μαζέψτε μερικές τρίχες από τη χτένα σας, περάστε τις με το μείγμα και δείτε ακριβώς το χρωματικό αποτέλεσμα που θα έχει στα μαλλιά σας.
● Το «πραγματικό» χρώμα που έδωσε η χένα θα φανεί περίπου σε 3-4 ημέρες. Συνήθως, το πρώτο αποτέλεσμα είναι πολύ πιο κοκκινωπό από αυτό που θα είναι στη συνέχεια.
Β)
Το βότανο αυτό ονομάζεται Lawsonia Inermis και είναι αυτοφυές σε Β. Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Σήμερα καλλιεργείται στην Αίγυπτο, Ινδία, Κουρδιστάν, Περσία και Συρία. Είναι φυτό το οποίος μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα. Βγάζει μικρά άσπρα και ροζ ή κίτρινα λουλούδια τα οποία έχουν ένα βαρύ ευχάριστο άρωμα και σκούρους μικρούς καρπούς.
Έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς ως στυπτικό, αντιαιμοραγικό, υποτασικό, ίκτερο, λέπρα, ευλογιά και παθήσεις του δέρματος.
Από το 1890 χρησιμοποιείται συστηματικά στην Ευρώπη για την ιδιότητα του να βάφει με φυσική βαφή τα μαλλιά, ενώ παράλληλα δυναμώνει την τρίχα, δίνει λάμψη στα μαλλιά και ελαττώνει την τριχόπτωση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βάψουν τα μαλλιά τους άφοβα, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που είναι ευαίσθητοι στην ουσία παραφενιλενοδιαμίδη (PPDA) η οποία βρίσκεται στις μόνιμες τριχοβαφές που αναμιγνύονται με ένα οξειδωτικό παράγοντα όπως το οξυζενέ πριν από την εφαρμογή.
Οι ιδιότητες του βοτάνου να χρωματίζει με φυσικό τρόπο να μαλλιά δίνει λύσεις και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν πρόβλημα αλλεργίας στο PPDA.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι πρόβλημα να κάνουμε και στη Χέννα ένα μικρό τεστ αλλεργίας. Αυτό γίνεται απλά αναμιγνύοντας λίγο Χέννα σε βραστό νερό μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μίγμα που το τοποθετούμε στο εσωτερικό του αντιβραχίονα για μία ώρα. Όταν ξεπλύνουμε την περιοχή και δεν δούμε καμία αλλαγή στο δέρμα μας τότε την χρησιμοποιούμε άφοβα.
Η Χέννα είναι η σκόνη που παράγεται από τα ξερά κονιοποιημένα φύλλα του φυτού που ονομάζονται Χέννα. Αυτά περιέχουν σε ποσοστό 0,5-1,5% την ουσία Lawsone η οποία έχει την ιδιότητα να δίνει ένα βαθύ καφεκόκκινο χρώμα στα μαλλιά. Η Χέννα δίνει μόνο αυτό το καφεκόκκινο χρώμα. Τα άλλα χρώματα της Χέννα που κυκλοφορούν προέρχονται από μίξεις της Χέννα με άλλα βότανα.
Όταν την τοποθετούμε στα μαλλιά μας και μας ενοχλεί η μυρωδιά της μπορούμε να την βελτιώσουμε αν προσθέσουμε στο μίγμα λεβάντα ή άνθη λουλουδιών.
Για τα σκούρα μαλλιά (από μέτρια καστανά έως μαύρα), ή αν θέλουμε να καλύψουμε τις άσπρες τρίχες που έχουμε, η Χέννα παρέχει την μόνη φυσική βαφή, που δίνει λαμπερές ανταύγειες, τονίζοντας εντυπωσιακά τα καστανοκόκκινα μαλλιά.
Η ποσότητα της Χέννα που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών σας. Αν θέλετε να κάνετε πιο έντονο και βαθύ το χρώμα μπορείτε να αναμείξετε τη σκόνη με καφέ αντί για νερό. Αν θέλετε πιο έντονες κοκκινωπές ανταύγειες μπορείτε να προσθέσετε κόκκινο κρασί στο νερό. Προσθέστε επίσης μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι μηλίτη για να σταθεροποιήσετε το χρώμα. Σε όλη τη διαδικασία της τοποθέτησης της Χέννα να φοράτε γάντια και να προσέχετε να μην λεκιάσετε τα ρούχα σας.
Για να χρησιμοποιήσουμε το βότανο αυτό χρειαζόμαστε τη Χέννα (σε φυσικό καστανοκόκκινο χρώμα, μαύρη ή άχρωμη για όσους δεν θέλουν να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών τους αλλά θέλουν τις άλλες ιδιότητες της -λάμψη, δυνάμωμα της τρίχας και ελάττωση της τριχόπτωσης), καυτό νερό ή καφέ και ένα χτυπημένο κρόκο αυγού.
Βάζουμε περίπου ένα φλιτζάνι σκόνη Χέννα σε ένα μπολ, ανακατώνουμε με αρκετό καυτό νερό ώστε να σχηματισθεί μια πυκνή πάστα, προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια μέτριου πάχους πάστα βάζοντας ανάλογα σκόνη ή νερό. Αν γίνει πολύ πυκνή θα είναι εύθραυστη και αν γίνει πολύ αραιή θα κυλά στο πρόσωπο και τον λαιμό σας.
Αφού έχουμε λούσει, ξεβγάλει και στεγνώσει τα μαλλιά μας απλώνουμε την πάστα της Χέννα με ένα πινέλο με τετραγωνισμένες άκρες, δουλεύοντας προς τις ρίζες των μαλλιών. Όταν τελειώσουμε την τοποθέτηση, σκεπάζουμε τα μαλλιά με ένα πλαστικό σάκο και τα αφήνουμε 30 λεπτά. Αν θέλουμε να ελέγξουμε το χρώμα μπορούμε να τρίψουμε μια πλεξούδα μαλλιών με ένα υγρό ύφασμα. Αν έχουμε πετύχει το χρώμα που επιθυμούμε, ξεπλένουμε, λουζόμαστε και ξεπλένουμε ακόμη μια φορά. Αν θέλουμε πιο σκούρο χρώμα αφήνουμε και άλλο τη Χέννα μέχρι να πετύχουμε την απόχρωση που ζητάμε.
Το αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο ενώ παράλληλα δυναμώνουμε τα μαλλιά μας δίνοντας τους όγκο και λάμψη.
Τιμή: $0,00
Αξιολογήσεις (0)
© 2013 Γλυκάνισος. Powered By WebArtists.